Str. Memorandumului nr. 18, Cluj-Napoca

Telefon: (+40) 751 421 172

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

www.confidentonline.eu

 

 

Abordari psihoterapeutice

Terapia cognitiv comportamentala (CBT-Cognitive Behavior Theraphy) 

  • Forma de psihoterapie, orientata spre identificarea problemelor clientului cu scopul solutionarii acestora folosind tehnici si strategii specifice cognitiv comportamentale.
  • Se centreaza pe studierea relatiei dintre ganduri, emotii si comportamente.  Oamenii acorda semnificatii evenimentelor care se intampla in jurul lor. Aceste semnificatii nu sunt intotdeauna precise, conforme cu realitatea sau de ajutor. Ca urmare, gandurile negative si fara legatura cu realitatea conduc de multe ori la emotii, atitudini si comportamente dezadaptative, care ne afecteaza viata de familie, relatiile sociale sau profesionale. De exemplu: evitarea situatiilor care ar putea declansa frica, ne intaresc gandirea negativa de fiecare data cand experimentam aceeasi problema, conducand la stres, anxietate si / sau depresie, formand un cerc vicios.
  • Ajuta oamenii sa-si identifice gandurile dureroase si sa evalueze cat de reale sunt aceste ganduri. Apoi ii invata cum sa-si modifice gandirea distorsionata inlocuind-o cu un model mai adaptativ.
  • Terapia pune accentul in mod constant asupra rezolvarii problemelor clientului si a initierii schimbarilor comportamentale.
  • Terapia cognitiv comportamentala este potrivita pentru persoanele de toate varstele.
  • Terapia cognitiv comportamentala are ca scop sa-i invete pe clienti sa devina propriul lor terapeut,

 Caror probleme este recomandata terapia cognitiv comportamentala ?

  • fizice : oboseala cronica, palpitatii, constipatie, pierderea apetitului, slabire / ingrasare rapida, dureri nejustificate, ciclu menstrual neregulat, pierderea apetitului sexual, tulburari de dinamica sexuala etc.
  • emotionale : tristete, anxietate, depresie, vina, modificari ale dispozitiei, tulburare bipolara, neputinta, disperare, lipsa raspunsului emotional etc.
  • psihologice : autocritica, autoinvinovatire, pesimism, lipsa concentrarii, ganduri de suicid, frici nerealiste sau excesive, iritabilitate, furie, indecizie, confuzie, tulburari de somn, visuri intense cu puternic impact emotional etc.
  • comportamentale : atacuri de panica, tulburare obsesiv-compulsiva, anorexia, bulimia, izolarea de ceilalti, pierderea interesului pentru imaginea personala, dependenta de tutun, dependenta alimentara, consumul excesiv de alcool sau consumul de droguri etc.

 

Terapia centrata pe scheme cognitive (ST-Schema Therapy)

 

Hipnoterapia - Hipnoza medicala

 

rapoarte, evaluare psihologica, examinari psihologice

Ce este si ce face un psiholog clinician

Exista numeroase confuzii care se fac in legatura cu psihologul si psihologia, mai ales in ceea ce priveste specializarile psihologului, consilierea, psihoterpia si psihiatria.

Psihologul clinician este un psiholog care face evaluari clinice si diagnoze referitoare la sanatate si boala, prin folosirea unor instrumente ca interviul, observatia si a testelor specifice (teste pentru depresie, anxietate, teste de personalitate etc). Este licentiat in psihologie si specializat in psihologie clinica.

Psihologul clinician investigheaza factorii psihologici cu relevanta pentru sanatate si boala si mecanismele implicate. Este cel care evalueaza prin interviu clinic si testare psihologica diagnosticul bolilor psihice stabilite de psihiatri si construieste tabloul clinic al bolii psihice. Face interventii psihologice  ajutandu-l pe client sa inteleaga problemele cu care se confrunta, lucreaza cu el aplicand tehnici validate stiintific, face terapie suportiva, dezvoltare personala si autocunoastere, terapii de relaxare, astfel incat clientul sa functioneze cat mai adaptat vietii pe care o are.

Ce presupune evaluarea psihologicå? citeste mai mult ...

Consilierea psihologica este o activitate psihologica profesionista centrata pe relatia de ajutor, care se adreseaza persoanelor sanatoase aflate intr-o situatie de impas cu privire la rezolvarea unor situatii de criza, sociale, profesionale sau familiale, de dificultate in adaptare, relationare si integrare socialå. Cheia tuturor interventiilor circumscrise consilierii este dezvoltarea unor noi strategii de coping existential, activarea resurselor blocate, complementare sau compensatorii, astfel incat persoana sa-si gaseasca propriile solutii, unificandu-si potentialul de care dispune.

Consilierea psihologica presupune un numar mai redus de sedinte fata de psihoterapie utilizand metode si tehnici similare acesteia, insa diferenta esentiala constă in faptul ca in consilierea psihologica se vizeaza preventia aparitiei tulburarilor, respectiv se adreseaza persoanelor sanatoase din punct de vedere psihologic. Este mai curand o activiate suportiva, jalonata de scopuri imediate, clarificatoare, tinand mai putin cont de procesele inconstiente. Astfel, scopul consilierii este folosirea mai eficienta a resurselor personale

Consilierea are un caracter formativ, se axeaza pe dezvoltarea unor abilitati practice sau personale. Astfel, prin consiliere psihologica se urmareste:

  • Autocunoasterea
  • Optimizarea si dezvoltarea personala
  • Adaptarea cat mai eficienta la mediul extern

      In calitatea lor de relatii umane, consilierea, terapia si dezvoltarea personala se bazeaza pe trei resurse de baza: empatie, respect si adevăr. Pe baza acestora, ele raspund la intrebari iminente si al caror raspuns ajuta mult in clarificarea drumului de parcurs de catre fiecare in parte, intre care: „Cine sunt eu?”, „In ce directie ma indrept?”; „Care este scopul acestei calatorii?”; „Cine ar putea sa ma ghideze in alegerile mele?”. Consilierea psihologica faciliteaza autocunoasterea, cresterea respectului fata de sine si fata de ceilalti, si a autovalorizarii, pentru ca persoana sa isi poată exprima personalitatea si sa isi construiasca relatii in functie de nevoile si dorintele proprii.

EVALUAREA PSIHOLOGICA

Ce este?

  • Evaluarea psihologica clinica reprezinta cunoasterea fatorilor psihologici cu relevanta pentru sanatate. Identificarea unor conditii patologice responsabile pentru tulburarile cognitive (ganduri si emotii), afective, de comportament sau dizarmonii de personalitate este un prim pas in evaluarea mecanismelor si functiilor psihice.
  • Evaluarea psihologica are in vedere investigarea comportamentelor si a functiilor psihice ale persoanei. Nu se refera doar la punctarea unor eventuale tulburari, ci si la evidentierea punctelor tari, a resurselor de care dispune persoana in incercarea sa de a depasi anumite dificultati.
  • Evaluarea psihologica se poate realiza pentru toate categoriile de varsta si presupune atat aplicarea unor teste psihologice (testarea psihologica), cat si interviul clinic sau alte instrumente utilizate de psihologul clinician.

Care este scopul?

  • identificarea potentialului de functionare a psihicului persoanei
  • evidentierea mecanismelor disfunctionale si a factorilor implicati
  • indrumarea catre un anumit tip de terapie care sa raspunda nevoilor persoanei

In functie de cerintele clientului, evaluarea poate cuprinde:

  • evaluarea afectiva/emotionala (inclusiv satisfactia/calitatea vietii) - teste/sarcini/probe si/sau interviuri clinice
  • evaluarea nivelului cognitiv (ex. ganduri rationale/irationale, convingeri personale) - teste, interviuri clinice
  • evaluare comportamentala (ex. comportamente dezadaptative) - interviuri clinice si/sau observatie directa
  • evaluare psihofiziologica - teste/sarcini/probe si/sau interviuri clinice
  • evaluarea nivelului de personalitate si mecanisme defensive/adaptare - teste, interviuri clinice
  • evaluarea nivelului de relationare interpersonala) - teste, observatie, interviuri clinic

Evaluarea psihologica se realizeaza la cerere. Rezultatele obtinute de catre client sunt confidentiale si se concretizeaza sub forma de rapoarte psihologice, avize sau profile psihologice.